Home LAJME Hasani: Kurti do t’i nënshtrohet Listës Serbe, në të kundërtën legjitimohet ndarja...

Hasani: Kurti do t’i nënshtrohet Listës Serbe, në të kundërtën legjitimohet ndarja e Kosovës

286
0
SHARE

Zgjedhjet e parakohshme parlamentare që u mbajtën të dielën e kaluar u vlerësuan të rregullta dhe demokratike. Ndërsa, tani pritet që Komisioni Qendror Zgjedhor në afatin e përcaktuar të bëjë edhe certifikimin e tyre.

Krerët e Lëvizjes Vetëvendosje, e cila doli e para në këto zgjedhje vazhdojnë të pohojnë se nuk do të bashkëpunojnë me Listën Serbe.

Por, ish-kryetari i Gjykatës Kushtetuese, Enver Hasani, thotë se pavarësisht deklarimeve, qeveria e ardhshme nuk mund të formohet pa Listën Serbe.

Ai shton se është obligim kushtetues që subjekti më i madh politik që i përfaqëson komunitetin serb të jetë pjese e ekzekutivit. Madje, Hasani thotë se mosinkuadrimi i Listës Serbe në Qeverinë Kurti, mund ta destabilizojë vendin, ndërsa nuk përjashton edhe ndarjen e veriut.

“Sipas Kushtetutës ajo nuk është e mundur. Kosova ka demokraci konstitucionale e cila ekziston ën Qipro, Afrikë të Jugut, Liban, Bosnjë, ku ndarja e pushtetit përmes vijave etnike, fetare, gjuhësore, është e saktë, e qartë, e përpjesëtuar dhe e fiksuar në norma kushtetuese, përkatësisht në rregullat e lojës politike të cilët aktorët duhet zbatojnë. Në këtë kuptim as Albini, as askush nuk mund të vendosë për fatin dhe përfaqësimin e serbëve lokalë, boshnjakëve, turqve dhe të askujt. Ai është koalicion kushtetues të cilit t’i duhesh t’i nënshtrohesh nëse nuk dëshiron të krijosh probleme serioze politike në Kosovë, të cilat nëse shkohet me këtë logjikë, unë jam shumë i sigurt që qon edhe në legjitimimin e ndarjes së Kosovës. Nëse shkohet me këtë logjikën e përjashtimin të komunitetit serb dhe komuniteteve të tjera, atëherë jo që është antikushtetuese, por ajo domosdo qon edhe në realizime etnike territoriale të cilat mund t’i kushtojnë Kosovës. Kështu është në Kushtetutë dhe ajo duhet të respektohet”, thotë ish-kreu i Kushtetueses.

Hasani ngre një paralele ndërmjet situatës aktuale dhe asaj të regjimit të Millosheviqit. Thotë se politikanët kosovarë nuk duhet të përdorin politikë të njëjtë me “ish-kasapin e Ballkanit”.Madje citon edhe pjesë nga Kurani dhe Bibla.

“Ata janë përfaqësues që kanë fituar votën e komunitetit serb dhe ata siç e thotë Kushtetuta janë deklaruar që përfaqësojnë atë komunitet dhe kjo duhet respektohet. Në kohën e Millosheviqit kërkohej ndonjë shqiptar i ndershëm për bashkëpunim dhe ne tashmë duhet t’i heqim ato stereotipa, nuk na ka hije, sepse edhe librat e shenjt kurani dhe bibla e re e vjetër, thonë që ‘mos ia bë dikujt atë që nuk e dëshiron për vete’. Nuk shoh asnjë të keqe nga ta. Ata janë qytetarë të Kosovës”, thotë ai.

Ish-kryetari i Gjykatës Kushtetuese, Enver Hasani, ka shpjeguar edhe hapat ligjor që duhet ndjekur deri në formimin e institucioneve të reja.Thotë se vendimi i Kushtetueses në vitin 2014, mundësoi demokratizimin dhe stabilitetin politik në Kosovë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here