Home LAJME Dështon gjykimi ndaj Azem Sylës dhe të tjerëve në rastin “Toka”

Dështon gjykimi ndaj Azem Sylës dhe të tjerëve në rastin “Toka”

307
0
SHARE
Ka dështuar të vazhdojë gjykimi ndaj ish-deputetit të Partisë Demokratike të Kosovës (PDK), Azem Syla dhe të tjerëve, të cilët akuzohen për vepra të ndryshme penale që lidhen me krimin e organizuar, në rastin “Toka”.

Bashkë me Azem Sylën, në këtë rast po akuzohen edhe Shaban Syla, Shpresim Uka, Fahredin Gashi, Ramadan Uka, Arton Vila, Avdyrrhaman Brajshori, Lubisha Vujoviq, Gazmend Gashi, Sabedin Haxhiu, Nyrtene Brajshori, Sami Maqedonci, Ndue Palushi, Ramadan Mavraj, Avni Maxhuni, Elhame Uka dhe Lumnije Sopjani.

Shkak i dështimit të kësaj seance ishte mungesa e mbrojtësit së të akuzuarit Gazmend Gashit, avokatit Qerim Metaj, raporton “Betimi për Drejtësi”. Kryetari i trupit gjykues, gjykatësi Beqir Kalludra bëri të ditur se i akuzuari Gashi ia kishte dërguar një parashtresë gjykatës dhe e kishte njoftuar se mbrojtësi i tij gjendet në Qendrën Klinike Universitare të Kosovës (QKUK), për shkak të gjendjes së rëndë shëndetësore dhe nuk kishte mundur të angazhojë tjetër avokat.

Këtë parashtresë gjykatësi tha se e kishte pranuar në përfundim të orarit të punës, prandaj sipas Kalludres, për të akuzuarit Shaban Syla, Shpresim Uka, Fahredin Gashi dhe Lubisha Vujoviq gjykata e kishte anuluar urdhëresën nga qendra korrektuese, prandaj të njëjtit kanë munguar në seancën e së enjtes.Ndryshe në seancën e së enjtes kishte munguar edhe dëshmitari bashkëpunues dhe dëshmitarja Bademe Kelmendi, ndërsa prezent në këtë seancë kanë qenë dëshmitarët Faton Majanci, Eduard Gashi, Mexhit Syla dhe Dejan Llaziq.

Gjykatësi Kalludra njoftoi se seanca e radhës e cila pritet të mbahet me 11 shtator 2019, do të mbahet në Gjykatën Themelore në Gjilan, për shkak se Gjykata Themelore në Prishtinë nuk ka mjete teknike për të dëgjuar dëshmitarin bashkëpunuar përmes videolinkut.

Ndryshe, në seancën e 16 majit 2019, gjykatësi Kalludra kishte njoftuar palët tjera se e akuzuara Shqipe Maxhuni kishte ndërruar jetë, raporton “Betimi për Drejtësi”. Ky shqyrtim nga fillimi i gjykimit është karakterizuar me zvarritje, në masën më të madhe, në kohën që gjykohej nga gjykatësit e EULEX-it.

Më 12,13 dhe 15 dhjetor të vitit 2016, ishte mbajtur seanca fillestare, në të cilin Azem Syla dhe të tjerët ishin deklaruar të pafajshëm për veprat penale me të cilat ngarkohen.Pas seancave fillestare, mbrojtja brenda afatit prej 30 ditësh, kishte paraqitur kundërshtimet e tyre për provat dhe kërkesat për hedhjen e aktakuzës.Kryetari i atëhershëm i trupit gjykues, gjykatësi Arkadiusz Sedeck, pasi kishte pranuar kundërshtimet e mbrojtjes, kishte refuzuar të njëjtat dhe më 4 prill 2017, kishte konfirmuar aktakuzën në shkallën e parë, ndërsa pas ankesave në Gjykatën e Apelit, shkalla e dytë e kishte konfirmuar aktakuzën më 26 tetor 2017.

Sedeck, fillimin e shqyrtimit gjyqësor e kishte caktuar, pas më shumë se një viti nga vendimi i Apelit, më 9 janar 2018, por e njëjta kishte dështuar për shkak të mosplotësimit të trupit gjykues.Edhe pse kishte caktuar shumë seanca të tjera, gjyqtarët e EULEX-it nuk kishin mundur që të fillojnë këtë shqyrtim, pasi EULEX-i hoqi dorë nga ky rast dhe lënda kaloi të gjyqtari vendor Beqir Kalludra.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here