Home LAJME Kosova dhe Britania bashkë edhe me një projekt për sundimin e ligjit

Kosova dhe Britania bashkë edhe me një projekt për sundimin e ligjit

426
0
SHARE

Ministria e Drejtësisë dhe Ambasada e Mbretërisë së Bashkuar në Kosovë kanë nënshkruar sot marrëveshje bashkëpunimi për mbështetjen e rishikimit funksional të sektorit të sundimit të ligjit.

Në ceremoninë e nënshkrimit të marrëveshjes, u tha se rishikimi funksional është ndarë në shtatë shtylla, dhe se shtylla e parë është funksionimi i gjyqësorit, ku Ambasada Britanike ka shprehur gatishmërinë të përkrah tutje Kosovën në këtë proces.

Ministri Abelard Tahiri tha se presin që në fund të vitit 2020 Kosova të ketë një sistem të drejtësisë që nuk ballafaqohet me sfidat dhe problemet aktuale.

Tahiri tha se rishikimi funksional do të jetë një komponentë jashtëzakonisht e rëndësishme.

“Qëllimi i kësaj është që më së largu në qershorin  e vitit të ardhshëm ta nxjerrim strategjinë nga rishikimi funksional e cila nga korriku e tutje do të fillojë implementimin . Edhe kjo strategji synon fuqizimin e sundimit të ligjit në Republikën e Kosovës, synon fuqizimin e gjyqësorit, pavarësinë të mëtutjeshme të gjyqësorit, ngritjen e kapaciteteve dhe padyshim që lidhet ngusht edhe me agjendën që e lansuam dje që është ‘Drejtësia 2020’ ku për qëllim kemi që në fund të vitit 2020 të arrijmë, ta kemi një sistem të drejtësisë i cili nuk ballafaqohet me sfidat dhe problemet që është duke u ballafaquar tani”, tha Tahiri.

Këtu, sipas tij, po synohet të arrihet fuqizimi i agjencive të pavarura të zbatimit të ligjit, në luftë kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit.

Ndërsa ambasadori i Mbretërisë së Bashkuar në Kosovë, Ruairi O’Connell tha se shteti që ai përfaqëson do të vazhdojë të mbështesë Kosovën në këtë proces, raporton KP. Sipas O’Connell, krimi i organizuar mund të luftohet nga njerëzit që kanë trimëri.

“Fokusi duhet të mbetët tek prioritet tashmë të identifikuara në proceset e ministrisë. Qytetarët kanë nevojë për një zbatim pa hezitim të fuqishëm, po ashtu ne kemi nevojë për të njëjtën gjë, sidomos në fushën që është përmendur më herët, çdo gjë që cenon integritetin e sistemit cenon edhe rezultatet. Kjo është përgjegjësia e Kosovës por besoj fuqimisht që edhe pse ka probleme, ka dobësi, që njerëzit brenda sistemit kanë një rast që nuk do të përsëritet, të bëhen heronj të Kosovës. Është e qartë për mua që këto dukuri, si krimi i organizuar, mund të luftohen vetëm me trimërinë e njerëzve, shteteve ku ndodhet. E di, sepse kam parë trimërinë e kosovarëve, duhet të gjejnë prokuroret e gjyqtarët atë trimëri që është treguar gjatë luftës, që të bëhen heronj tëri”, tha O’Connell.
/RadioRINIA/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here