Home Fun Studim: Deficiti i gjumit mund të kompensohet në fundjavë

Studim: Deficiti i gjumit mund të kompensohet në fundjavë

583
0
SHARE

Mungesa e gjumit mund të ketë pasoja për shëndetin në një afat të gjatë. Sidoqoftë, ata që flenë shumë pak gjatë ditëve të javës, mund ta kompensojnë deficitin në fundjavë, pa e dëmtuar shëndetin. Ky është përfundimi i hulumtuesve suedezë.

Sipas një studimi, një deficit gjumi i akumuluar gjatë javës nuk duhet të ketë ndonjë mangësi shëndetësore, me kusht që nevojat për gjumë të balancohen gjatë fundjavës. Ekipi ndërkombëtar i studiuesve të gjumit raporton në magazinën “Journal of Sleep Research” se nëse e kompensoni gjatë fundjavës, nuk do të thotë që duhet të plotësoni çdo ditë të shëndetshme nga 7 deri në 7.5 orë, e cila shpesh është jorealiste për punëtorët në këto kohë”, thotë drejtori i çrregullime të gjumit «Center në Charité» në Berlin, Ingo Fietze, i cili nuk ishte i përfshirë në studim.

Për këtë studim, hulumtuesit kanë përcjellë nga afër zakonet e jetës të rreth 44.000 njerëzve në Suedi. Bëhet fjalë për një periudhë prej 13 vjetësh.


Nëse ata kishin ndryshuar zakonet e tyre të gjumit gjatë kësaj kohe, nuk ishte përcaktuar. Megjithatë, studiuesit përfshinin determinantë të tjerë të shëndetit në analizën e tyre, duke përfshirë peshën, përdorimin e duhanit dhe alkoolit dhe aktivitetin fizik.

Si një referencë për kohëzgjatjen optimale të gjumit, studiuesit morën shtatë orë. Njerëzit nën moshën 65 vjeç që flinin pesë orë ose më pak çdo natë kishin një rrezik në rritje të vdekjes gjatë periudhës së studimit krahasuar me ata me kohëzgjatje normale të gjumit. Megjithatë, ky nuk ishte rasti kur njerëzit me privimin e gjumit flinin gjatë fundjavës më gjatë. Nga kjo, studiuesit nxjerrin përfundimin se një deficit gjumi mund të kompensohet pa disavantazhe të mëdha shëndetësore në fundjavë.

Eksperti i Berlinit, Fietze, beson se gjumi nën gjashtë orë ose mbi nëntë orë do të shkurtojë përgjithmonë jetëgjatësinë dhe do të rrisë rrezikun e diabetit dhe kancerit. /RadioRINIA/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here